مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي در اولين گردهمايي آشنايي با دستاوردهاي پژوهشي باستان شناسي خراسان رضوي گفت : كاوش هاي باستان شناسي بايد هدفمند و كاربردي باشد و مردم از حاصل دستاوردهاي پژوهشگران مطلع شوند.
به گزارش روابط عمومي اين اداره كل رجب علي لباف خانيكي در اين گردهمايي كه با حضور كارشناسان و مديران شهرستان ها در خانه ملك برگزار شد با اشاره به اينكه كاوش هاي باستانشناسي بايد هدفمند و با حساسيت توسط كارشناس خبره و متخصص صورت گيرد ، اظهار داشت: هر اثر و تپه تاريخي همچون كتابي است كه حفاري ها ناشيانه موجب سوختن برگ هاي ارزشمند مي شود.
وي با تاكيد بر اهميت دستاوردهاي باستان شناسان تصريح كرد: يافته باستان شناسي بايد به اهل فن و مردم ارائه شودكه كارشناسان آن را نقد و در تحليل هاي خود مورد بهره برداري قرار دهند در غير اين صورت كاوش بيهوده و به منزله تخريب يك گنجينه اطلاعات و آگاهي در مورد گذشتگان و ريشه هاي فرهنگي سرزمين خواهد بود ، لذا به همين جهت پس از اين گردهمايي هر دو ماه يك بار باستان شناسان يافته هاي خود را ارائه خواهند كرد و از اصحاب رسانه نيز ميخواهيم كه نتايج اين دستاوردها را به اطلاع مردم برسانند تا مردم ضمن آگاهي ، انتقادات خود را ابراز كنند.
عضو هيئت علمي دانشگاه نيشابور در اين نشست با اشاره به اينكه هيچ حفاري گسترده اي در پيش از تاريخ خراسان انجام نشده اظهار داشت: گمانه زني هايي كه تاكنون صورت گرفته همه حاصل گمانه زني هاي محدود است و طبق آثار غني كاوش هاي باستان شناسي و داده ها ي فرهنگي تپه دامغاني سبزوار ، تپه برج نيشابور و احتمالا شهرك فيروزه همه حاكي از اين است كه آغاز شكل گيري جوامع تمدني مربوط به اواخر عصر مفرغ و فرهنگ مروي بلخي است .
عمران گاراژيان اظهار داشت : همچنين استقرار در مناطق مختلف خراسان طبقه بندي خاصي دارد كه مطالعات باستان شناسي نشان مي دهد در مناطق كوهستاني استقرار به صورت مرتفع و كله قندي وتحت تاثير محدوديت فضاي جغرافيايي بوده همچون تپه نادري و ليكن در حاشيه كوير استقرار به صورت پهن و كم ارتفاع همچون نپه دامغاني سبزوار است .
شايان ذكر است دكتر گاراژيان با ارائه عكس هاي از يافته هاي باستان شناسي در شهرهاي بجنورد و نيشابور و سبزوار توانست تجسم عيني از خلاقيت ها و هنر نمايي هاي ساكنين اين سرزمين هاي كهن را نشان دهد.
/108
انتهای پیام/